SELAMAT DATANG KE BLOG


27.11.08

Perutubuhan Peladang sokong pemansuhan duti import baja

Oleh IZWAN ABDUL HALIM

ALOR STAR: Pengerusi Pertubuhan Peladang Negeri Kedah, Dato' Badri Yunus mengalu-alukan usaha Kerajaan Pusat untuk memansuhkan duti import ke atas baja, racun perosak dan sebagainya bagi meringankan beban para petani.

Pun begitu, beliau kesal kerana wujud unsur penipuan oleh pihak yang diberikan kontrak membekalkan baja organik kepada petani.

"Disarankan agar jenis input (baja dan racun) yang hendak dibekalkan terlebih dahulu dibincangkan dengan para petani untuk mengelakkan input tidak perlu. Contohnya, kami peladang di seluruh negeri Kedah menerima baja organik.


"Difahamkan baja ini sekampit RM25 melalui tander dan sebagainya. Tetapi bila diterima tidak boleh dipakai, ada baja itu habuk sahaja. Perkara ini kerana kerajaan beri kontrak, kontrak-kontrak ini nak cari untung mesti ada unsur penipuan," ujarnya pada Majlis Konvensyen Peladang, Penternak dan Nelayan Negeri Kedah Tahun 2008 yang diadakan di Dewan Seri Mentaloon, di sini 16 November lalu.

Oleh itu, beliau meminta agar Kerajaan Negeri dapat mencari penyelesaian terhadap perkara itu dengan pihak-pihak yang berkenaan.

Tegasnya, pembekalan baja organik itu sepatutnya tidak perlu dikontrakkan kerana di Kedah terdapat dua agansi yang berkeupayaan mengendalikan perkara tersebut iaitu Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) dan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).


Sumber: Warta Darulaman.blogspot.com

PERTEMUAN REHDA-MB BERJAYA SELESAI ISU KUOTA PERUMAHAN.

Oleh: AMELIA HASHIM

ALOR STAR - Keputusan Kerajaan menambah kuota daripada 30 kepada 50 peratus bagi Bumiputera dalam pembangunan perumahan mendapat persetujuan daripada Persatuan Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) Kedah/Perlis setelah diadakan perjumpaan dan perbincangan dari hati ke hati dengan Menteri Besar Kedah YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak di Bilik Gerakan Wisma Daril Aman.

"Kerajaan Negeri Kedah tidak ada masalah dengan pihak REHDA setelah kita beri penerangan kepada mereka dan dan mereka bagi cadangan akan beberapa masalah mereka kepada kita.

"Ini hanya masalah mekanisme iaitu jualan rumah kos Bumitputera kalau tidak dibeli. Mereka minta perundingan supaya kerajaan mengadakan perbincangan bersama REHDA secara detail macam mana sekatan-sekatan dan maklumat menanganai kuota," katanya dengan menyatakan kegembiran apabila mendapat laporan unit-unit rumah telah habis dibeli oleh Bumiputera.

Cuma yang menjadi masalah, katanya, rumah-rumah kedai kerana pembeli Bumiputera khususnya orang-orang Melayu tidak berminat. "Mereka merayu supaya Kerajaan Negeri selesaikan masalah ini kerana mereka telah membelanjakan jutaan ringgit," ujarnya.

Untuk menangani masalah ini YAB Dato' Seri Ustaz Azizan berkata, Kerajaan Negeri menerusi Jawatankuasa Teknikal akan mengkaji dari segi agihan. Walau bagaimanapun Kerajaan Negeri akan sentiasa bersama-sama REHDA membantu pembangunan perumahan di Kedah ini untuk memberi keselesaan kepada semua pihak .

Turut hadir pada perjumpaan itu ialah Ahli-Ahli Exco Kerajaan Negeri dan Ahli-Ahli Jawatankuasa REHDA.

KURSUS BAHASA ARAB 2009 (Peringkat Menengah)


Kolej Islam Darul Ulum (KIDU) sekali lagi akan menganjurkan Kursus Bahasa Arab & al-Quran untuk peringkat Menengah. Kami mempelawa mana-mana individu yang berminat untuk menyertai dan mendaftar dengan kami dengan segera..

Program akan bermula pada 4 Januari hingga 26 Februari 2009 selama 52 hari. Sepanjang kursus, pelajar akan mengikuti kelas bermula jam 8.00 pagi hingga 10 malam dalam 3 sesi. Setiap sesi dijalankan selama 1 hingga 2 jam.

Bagi yang berminat boleh menghubungi terus Ustaz Abdul Ghani bin Haji Abdullah selaku Pemangku Pendaftar dengan SMS nama peserta ke 017-4800965 atau hubungi di talian pejabat 04-7825754 atau faks ke 04-7824070.

Yuran pengajian termasuk penginapan dan makan selama 52 hari hanya RM 580 sahaja. Yuran merangkumi yuran kursus, makan dan penginapan.

Daftar segera tempat adalah terhad!!

Muat turun borang permohonan dilaman Web dibawah dan pos atau faks kan kepada kami seberapa segera

http://www.kidu.com.my

(Pastikan anda mempunyai perisian Adobe Acrobat)


KURSUS BAHASA ARAB 2009 (Peringkat Rendah)


olej Islam Darul Ulum (KIDU) buat kali ketiga akan mengadakan Kursus Bahasa Arab dan Fardhu Ain bagi kategori sekolah rendah berumur 10 hingga 14 tahun.

Program akan bermula pada 14 hingga 31 Disember 2008, selama 18 hari. Sepanjang kursus, pelajar akan mengikuti kelas bermula jam 8.00 pagi hingga 10 malam dalam 3 sesi. Setiap sesi dijalankan selama 1 hingga 2 jam.

Kandungan kursus mengandungi komunikasi dan aktiviti berbahasa Arab di dalam makmal dan menggunakan kemudahan IT.
Di samping itu, penekanan juga diberikan kepada aspek rohani dan bimbingan Fardhu Ain dan al-Quran.

Pelajar akan dibimbing oleh pensyarah KIDU dan fasilitator di kalangan bekas pelajar.

Bagi yang berminat boleh menghubungi terus Ustaz Abdul Ghani bin Haji Abdullah selaku Pemangku Pendaftar dengan SMS nama peserta ke 017-4800965 atau hubungi di talian pejabat 04-7825754 atau faks ke 04-7824070.

Yuran pengajian termasuk penginapan dan makan selama 18 hari hanya RM 250 sahaja.

Daftar segera tempat adalah terhad!!

Muat turun borang permohonan dilaman Web dibawah dan pos atau faks kan kepada kami seberapa segera

http://www.kidu.com.my

(Pastikan anda mempunyai perisian Adobe Acrobat)


Yoga baik untuk kesihatan namun ada unsur mantera - Dr Lo'Lo'KUALA LUMPUR, 26 Nov (Hrkh) - Walaupun tidak nafikan latihannya baik untuk kesihatan namun percampuran mantera dan mempunyai unsur keagamaan menyebabkan yoga diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Lo'Lo' Ghazali berkata Majlis Fatwa tersebut telah mengambil langkah yang bertepatan apabila mengumumkan fatwa meminta umat Islam negara ini tidak mengamalkan senaman yoga yang didapati mengandungi unsur-unsur keagamaan, mantera dan pemujaan.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Pengerusi Majlis Fatwa tersebut, Prof. Datuk Dr. Abdul Shukor Husin yang menyatakan bahawa apa jua bentuk amalan yang mengandungi unsur-unsur tersebut adalah dilarang kerana bertentangan dengan Islam.

Jelas Lo'lo' yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa, fatwa tersebut dikeluarkan mungkin disebabkan timbul kekeliruan dan kemusykilan orang ramai tentang senaman yoga tersebut.

"Pendapat menyatakan bahawa yoga yang dilakukan tidak disertai dengan bacaan mentera dan hanya sekadar senaman, itu berdasarkan keyakinan dirinya. Peraturan ini ada macam-macam, tapi tak semua orang ikut.

"Dari segi kesihatan memang bagus sebab melibatkan latihan pernafasan. Tetapi mungkin disebabkan pencampuran dengan mentera serta asal usul yoga itu sendiri," katanya yang ditemui sewaktu majlis pelancaran Rakan Anti Dadah (Rada) peringkat Kebangsaan di Stadium Titiwangsa, Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur pada 25 November lalu.-Hrkh _

Usul Ketua Pembangkang ditolak :Implikasi kepada rakyat.

"Assalamualaikum,,..
Pagi tadi Speaker Dewan rakyat menolak usul dari Ketua Pembangkang mengenai pengaliran keluar FDI.Alasan yang digunapakai ialah ianya tidak perlu disegerakan.Seakan menjadi budaya Speaker pada sessi kali ini menolak usul yang dibawa dengan alasan tidak perlu disegerakan.

Tetapi yang menjadi tanda tanya ialah apakah tanda aras yang digunapakai oleh speaker dalam menjustifikasikan "tidak perlu disegerakan"itu.

Nilai "tidak perlu disegerakan" adalah terlalu subjektif dan ianya perlu dihuraikan dengan panjang lebar.Dalam konteks usul yang dibawa ini, terdapat tanda jelas bahawa ianya adalah satu fakta yang terjadi dan perlu kepada tindakan pembetulan segera. Untuk itu, satu sidang khas Parlimen bagi para MP membahas dan mengambil satu keputusan segara adalah wajar sesuai dengan sistem demokrasi yang diamalkan negara.Jadi di manakah fakta yang menunjukkan ianya tidak perlu disegerakan?

Di samping itu, Speaker juga kelihatan membela pembohongan Menteri Perdagangan Antarabangsa apabila ketika menjawab saranan ketua Pembangkang agar Menteri diingatkan tidak menyembunyikan fakta pengaliran keluar FDI.

Speaker dalam jawapannya menyebut beberapa siri penjelasan Menteri berkaitan isu tersebut tetapi gagal menyatakan bahawa dalam semua siri penjelasan tersebut, Menteri nyata menyembunyikan kebenaran apabila tidak langsung menyentuh tentang aliran keluar FDI walaupun berkali Menteri menyebut peningkatan pengaliran masuk FDI.

Inilah nampaknya masih membelenggu Parlimen Malaysia.Sedang negara negara lain sibuk mengadakan persidangan Parlimen Khas untuk membincangkan krisis ekonomi gobal, negara nampak sinis dan sambil lewa dengan masalah pengaliran keluar FDI ini.Pengaliran keluar FDI bermakna penutupan kilang kilang dan menyebabkan kesan langsung kepada kehilangan pekerjaan.Lapuran pembuangan pekerja di Negeri Sembilan nampaknya tidak dianggap serius oleh kerajaan dan Speaker.

Begitu juga kesan kepada sektor sektor hiliran.Pengangkutan umpamanya akan lumpuh dengan penutupan kilang ini, peniaga peniaga makanan akan kehilangan peluang perniagaan dan dalam jangka panjang kalau tidak dibendung segera, aktiviti ekonomi yang lain akan turut terjejas.

Apakah ini tidak membawa makna bahawa isu ini perlu disegerakan?Kata kata TPM bahawa diharapkan ekonomi gobal akan kembali ke landasan asal tidak boleh dijadikan ukuran kerana kita tidak seharusnya berpeluk tubuh dan menunggu ekonomi pulih.Lebih menyedihkan kita bahawa penutupan kilang kilang asing ini bukan disebabkan oleh kegawatan ekonomi tetapi sebaliknya kilang kilang ini memindahkan operasi mereka ke negara seperti Thailand.Filipina dan China.

Maknanya kita tewas dengan negara negara jiran sedangkan kerajaan mendakwa negara kita lebih stabil.kenapa pelabur memilih negara yang kurang kestabilan berbanding negara kita?Inilah yang perlu dijawab segera dan tindakan pembetulan juga perlu diambil segera sebelum lebih banyak kilang tutup dan lebih banyak rakyat kehilangan pekerjaan.

Kerajaan sudah lama berbohong tentang FDI ini.Fakta ini ditambah dengan kenyataan bahawa peningkatan FDI negara adalah kerana pertambahan Hyper market asing seperti didedahkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri tempoh hari.Ini antara pembohongan Menteri Perdagangan Antarbangsa yang akhirnya terdedah.

Pendedahan fakta FDI amat perlu kepada tindakan pembetulan segara dan sekaligus mendesak satu sessi perbahasan serta satu kesimpulan segera diambil oleh Parlimen sebagai tempat membuat dasar tertinggi negara.Isu ini perlu disegerakan bukannya "tidak perlu disegerakan".

Sila ambil perhatian bahawa sekiranya berlaku keruntuhan ekonomi negara atau kesengsaraan rakyat akibat kehilangan pekerjaan dalam masa terdekat, speaker Dewan rakyat adalah bertanggungjawab penuh kerana menolak usul ini."